tisdag 8 mars 2011

"Migrationsminister Tobias Billström hade fel"

Citerar nedan från Sveriges Radios hemsida angående debatten om gatumusikanter i Sverige invandrade från andra länder.


"Polisen gav fel information om de tiggare, främst romer, som avvisades från Stockholm förra året. Vår granskning av polisens egen dokumentation visar att de flesta var gatumusiker och polisens uttalande om att de varit aggressiva stämmer inte. 
När Andrey och hans bror spelade på gatan i Stockholm i somras kom polisen. Att de spelat på gatan med öppna fodral var den enda anledningen till att de avvisades och fick sitta inlåsta i förvar i nästan två veckor innan de sattes på ett flyg till Bulgarien.
I somras väckte det stor debatt när vi avslöjade att Stockholmspolisen hade avvisat ett antal romska tiggare. De hade avvisats trots att tiggeri inte är olagligt och trots att de var EU-medborgare och har rätt att vara i Sverige.
Men kommissarie Sven-Åke Eriksson, vid gränspolisen i Stockholm, sa då att de som avvisats inte bara hade tiggt, utan att det krävts mer för att de skulle avvisas.
– Att man utger sig för att vara handikappad har hänt. Det ska vara någonting mer än att man bara står med handen. En del går till exempel och delar ut lappar på tågen och när passagerarna inte lämnar något bidrag, så blir personen aggressiv och går på personen, och det är förkastligt.
Vi har gått igenom alla 45 fall där Stockholmpolisen har avvisat på grund av så kallat "tiggeri" och "dagdriveri" förra året. Vi har läst all polisens dokumentation och inte i något fall finns uppgifter om att personerna skulle ha varit "aggressiva" eller "gått på folk". Fyra personer har haft kryckor, men ingenstans i polisens dokumentation framgår det om de har haft behov av kryckorna eller inte.
De flesta, 28 av 45, avvisades, precis som Andrey, efter att ha spelat musik på gator och torg.
Sven-Åke Eriksson vill inte kommentera det här idag. Hans kollega Ingemo Melin Olsson medger att de avvisat personer enbart för att de tiggt och spelat.
– De har tiggt. Instrumentet är ett verktyg för att få ihop mer pengar. Det är bara ett verktyg för tiggeri, istället för den vädjande blicken.

Gränspolisen hänvisar till ett uttalande i ett förarbete från 1954. Där står att det är angeläget att hindra utlänningar att komma in i landet "för att här ägna sig åt dagdriveri".
Stockholmspolisen fick i somras stöd av migrationsminister Tobias Billström för avvisningarna. Men Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, är starkt kritisk och tycker att avvisningarna strider mot EU-direktiven.

– Effekten av vad de gör drabbar utsatta människor redan, utan att det egentligen finns en laglig grund för det. Det är det som är anmärkningsvärt. Det är en direkt kränkning av EU-bestämmelser. Det finns ingen laglig grund i Sverige för ett sådant agerande.
Migrationsminister Tobias Billström avböjer att kommentera det här nu och länspolismästare Carin Götblad hänvisar till en pågående JO-utredning."


Nej men ser man på!

"Migrationsminister Tobias Billström hade fel"


"De flesta som avvisades förra året var i själva verket gatumusikanter och ingen av dem hade varit "aggressiv" vilket polisen hävdade förra året.
Det visar Ekots granskning.
– Det är inte bra att vi har en minister som kastar sig in i debatten på det här sättet och som inte ger korrekt information om det gällande läget, särskilt när det finns misstänksamhet och en pyrande antiziganism i vårt samhälle, säger Thomas Hammarberg.
I somras avslöjade vi att Stockholmspolisen avvisat romer från Rumänien och Bulgarien med motiveringen att de ägnat sig åt "tiggeri" och "dagdriveri".
Avvisningarna gjordes trots att tiggeri inte är olagligt i Sverige och trots att EU-medborgare har rätt att vara här i tre månader.
Migrationsminister Tobias Billström försvarade stockholmspolisens avvisningar.
Så här sa han i P1-morgon då.
– Jag tycker att det finns ett problem om man börjar bortse från hur utlänningslagen är konstruerad. Den säger väldigt tydligt att man ska ha sin försörjning ordnad på ett ärligt sätt och att tigga sig fram är inte ärligt.
Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, tycker att Tobias Billströms uttalande var fel.
– Det är inte ett korrekt uttalande. Om det är ett missförstånd, medvetet eller omedvetet av de gällande bestämmelserna inom EU.
Att det skulle vara "tydligt enligt utlänningslagen" att EU-medborgare "ska ha sin försörjning ordnad på ett ärligt sätt" som migrationsministern sa stämmer inte alls, enligt Rikspolisstyrelsen.
Sören Clerton är chef för gränskontrollenheten vid Rikspolisstyrelsen.
Han säger så här om Tobias Billströms uttalande.
-När det är EES-medborgare så är den här fria rörligheten grundregeln. Den säger ingenting om att man ska ha någon försörjning under de här tre månaderna. Det finns inget försörjningskrav. Man kan inte kräva det under de här tre månaderna, säger han.
Efter debatten i somras gjorde Rikspolisstyrelsen en utredning om vad som krävs för att EU- medborgare ska få avvisas och kom fram till att tiggeri inte räcker som skäl.
– Den fria rörligheten väger tyngre. Det måste vara några fler omständigheter.
Nu pratar vi om tiggare, men om man säger gatumusiker, är det oärligt att spela instrument på gatan?
– Står man bara och spelar i ett hörn och har en mugg framför sig så anser inte jag att det i lagen mening är ett oärligt sätt så att man kan avvisa den personen, säger Sören Clerton.
Ekot har gått igenom all polisens dokumentation om de som avvisades från Stockholm förra året.
I somras hävdade gränspolisen att de som avvisats har gjort mer än bara tiggt, att de till exempel varit aggressiva och gått på folk.
Men ingen har enligt dokumenten gjort det. De flesta var gatumusikanter.
Annika Lagerqvist Veloz Roca är docent vid Stockholms Universitet och undervisar i Migrationsrätt.
Hon är kritisk till avvisningarna och till Migrationsministens uttalande.
– Jag tror inte att han har fått rätt information från sina rådgivare och medarbetare på departementet om vad som gäller. Det här finns inte som regel för EES-medborgare. Det står för tredjelandsmedborgare.
Tobias Billström tyckte att det var väldigt klart uttryckt i utlänningslagen?
-Nej, tvärtom, svarar Annika Lagerqvist Veloz Roca vid Stockholms Universitet."




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar